Kanceri i gjirit

Kanceri I gjirit është një tumor malinj që zhvillohet nga qelizat e gjirit, dhe është një prej kancereve më të shpeshtë që prek femrat. Kërkime të fundit vënë gisht mbi shumë faktorë të ndryshëm që mund t’a shkaktojnë ktë.
Këto janë faktorët më të rrezikshëm të kancerit të gjirit.
kanceri i gjirit
Kërkime të fundit deklarojnë se grupi I moshave mbi 50 vjec ka një nivel  të lartë rrezikshmërie, në anën tjetër, grupi I moshave nën një 20 vjec kan nivel më të ulët rreziku. Duhet thënë se  kjo sëmundje është shumë agressive për grup moshat midis 25-50 vjec.

  • Një fakt tjetër që nuk duhet lënë pa u marrë në konsideratë është dhe cikli menstrual; vecanërisht për zonjat që kanë një jetë të gjatë menstruale, përshembull atyre që u vijnë menstruacionet shumë herët dhe u ikin shumë herët.
  • Femrat të cilat pijnë duhan dhe alkol rrisin rrekshmërinë e zhvillimit të kancerit të gjirit.
  • Kanceri i gjirit zhvillohet më shumë në gratë e martuara të cilat nuk kanë lindur ndonjëherë fëmijë, ose që kanë lindur fëmijë por nuk I kanë ushqyer me gji bebet e tyre.
  • Femrat të cilat kanë pasur më parë kancer në njërin gji kanë rrezikshmëri më të lartë të zhvillimit të kancerit në gjirin tjetër, dhe nëse kanë pasur në brezat e mëparshëm të familjarëve të tyre me kancer( nëna, motra dhe fëmijë), atëherë ka gjithashtu rrezikshmëri të lartë.
  • Kanceri I gjirit është I lidhur dhe me obesitetin dhe marrjen e lartë të yndyrnave.
  • Femrat të cilat kanë përdorur kontraceptivë oralë për më shumë se 10 vjet janë më të predispozuara ndaj kësaj sëmundjeje.
  • Në anën tjetër, femrat të cilat bëjnë ushtrime fizike 4-5 orë në javë zvoglojnë rrezikun e zhvillimit të kancerit të gjirit.
  • Faktet e sipërpërmendura rrjedhojnë nga analiza statistike.

Gjithashtu I lejoj vetes ti jap një këshillë të gjithë femrave që lexojnë këtë blog, të cilat duhet t’ja transmetojnë gjithë femrave të tjera që njohin, që të bëjnë një kontroll të rregullt mjeksor, mamografie, paptest. Ju lutemi t’a bëni detyrë kryesore përkujdesjen ndaj trupit tuaj, jetës tuaj. Kjo jetë nuk ju falet dy herë, por vetëm një herë, mos e hidhni atë tej thjesht prej pakujdesisë. Mos harroni: është më mirë të parandalosh se të kurosh!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)